Pizza al mon

Gastronomies

La pizza té moltes variants en diferents parts del món, emprant els gustos i els ingredients més apropiats.La pizza s'ha convertit en un menjar ràpid internacional, ja que els ingredients es poden adaptar als gustos locals. Les pizzes amb ingredients «no tradicionals» es coneixen als Estats Units com «pizza de gourmet" o estil Califòrnia. La pizza hawaiana és un invent alemany, i generalment consisteix en una base de formatge i tomàquet amb pernil (de vegades cansalada) coberta de rodanxes de pinya (ananá) 0,6[Edita] Gastronomia rioplatenseVegeu també: Pizza rioplatense
La pizza ha pres «carta de ciutadania» a l'àrea rioplatense i després en la major part del Con Sud, com a conseqüència de la gran corrent migratòria procedent d'Itàlia que va acollir la regió a finals del segle XIX i principis del XX. La mateixa va portar aparellada l'arrossegament de costums culinàries.
A l'Argentina hi ha tres tipus de massa: «a la pedra» (fina i crocant), «de motlle» (molt leudada, de fins a 2 cm d'alçada) i la «mitjana massa», que és la que es ven en supermercats com prepizza, per ser completada en la llar amb ingredients a gust del consumidor. Entre la varietat de pizzes típiques del país hi ha la «fugazzeta», que seria una fugazza (paraula derivada de «fugassa», és a dir, focaccia en genovès) amb formatge «muzzarella»-com es denomina a la mozzarella localment-. A la ciutat de Rosario, des de fa alguns anys s'ha desenvolupat una varietat local: la pizza a la graella, que en comptes de tenir forma rodona és rectangular. Aquesta pizza es cuina a les típiques graelles argentines on es fa el rostit, el que li dóna un sabor particular. També poden esmentar entre d'altres la pizza per metro, la pizza de pista (només amb salsa de tomàquet, sense formatge), la pizza a la galleda, la ja esmentada pizza a la pedra, la pizza amb margallons, etc. És freqüent en Argentina que les porcions triangulars de pizza es consumeixin al costat d'una porció de fainá i hi ha una combinació tradicional: «moscato, pizza i fainá». Encara que en els darrers anys aquesta pràctica ja gairebé no s'utilitza, almenys a Buenos Aires.
A Uruguai també és comú el consum de la "Pizza a cavall", en la qual per sobre d'una porció de pizza de pista es posa una porció més o menys de la mateixa mida de fainá.
En línies generals la pizza argentina és més semblant al calzone, i les preparacions preferides dels argentins la pizza amb formatge, tomàquet, pernil cuit, oliva i morrones i ruixada amb oli d'oliva, tot i que la pizza més difosa-pel seu cost i preparació - és la realitzada amb una coberta de salsa de tomàquet, sobre aquesta formatge (muzarela o, altrament, un formatge tou), algunes olives verdes i un adob constituït per orenga, pebre vermell, pebre, etc .. Una pizza més econòmica però és la menys demanada és la fugazza, preparada només amb ceba o amb ceba i salsa de tomàquet.
A la ciutat de Còrdova, Argentina, hi ha un Museu de la Pizza. [Edita] També a Argentina se celebra la setmana de la pizza i l'empanada, ja que és un plat que no falta mai en el menú argentí, típic per lliurament a domicili
La pizza del Riu de la Plata es fa popular per la gran corrent migratòria de italians, aquests conservaven la seva costum de pastes i pizzes que es preparaven de manera familiar o sigui una pizza per a dues o tres persones (per la seva mida); Es poden trobar llocs on un paga un únic preu econòmic per a menjar tot tipus de pizza sense límits, a això es diu «pizza lliure».[Edita] Gastronomia d'Espanya
A Espanya la pizza és un producte molt consumit, ja siguin en diferents restaurants, pizzeries, a domicili o només entre amics. Es dóna molt el costum de demanar pizzes a domicili, sempre es veuen per la ciutat les petites motocicletes que les reparteixen.
En els restaurants, no és difícil trobar diferents varietats de pizzes en les que s'utilitzen tant productes locals com a productes importats. Les pizzes de marisc són consumides, aquestes contenen entre els seus ingredients musclos, vieires, gambes, etc. Altres que mai han passat de moda són les pizzes de salsa de tomàquet a la seva base, formatge, pernil, xoriço o pepperoni, tomàquet i orenga. Existeixen també les pizzes vegetarianes amb tomàquet, blat de moro, espàrrecs, pebrot o pebre vermell, cebollín, i altres ingredients.
Les pizzes amb vores farcits també van causar furor en la seva època, també se solen trobar llocs en què es venen meitats de pizzes amb ingredients a elecció enrotllades. A Espanya és molt important la qualitat de la massa, en algunes ocasions els diferents tipus de massa són les protagonistes. Se solen consumir la pizza a la pedra, la massa mitjana, la pizza tradicional, la pizza amb vora farcit, la pizza enrotllada anomenada algunes vegades kebab per la similitud amb aquest, pa pizza, etc.
Com a últim detall, cal considerar la proliferació de pizzeries dedicades al "servei a domicili", despatxant gran varietat de pizzes amb gran agilitat i donant mostres inequívoques que la tradicional pizza ja és part de la cultura de molts països que l'han adoptat com a part de la seva pròpia cultura.[Edita] Gastronomia dels Estats Units
La base d'una pizza es pot estendre de dues formes: com una prima làmina de pa (estil romà) o una gruixuda (estil napolità). A Chicago, l'anomenada «pizza estil Chicago», conté una escorça o crosta, que forma una espècie de plat amb les vores de la base del pa, col.locant els ingredients en el seu interior en ordre invers: la crosta, el formatge, el farciment (de formatge) i finalment la salsa.[Edita] Gastronomia de Mèxic
A Mèxic, s'han creat també variants a la pizza com la pizza "mexicana" que a més dels ingredients bàsics (formatge i salsa de tomàquet) també se li agrega Xile Jalapeño, carn mòlta, fesols sencers, xoriço, alvocat i ceba.
Existeixen variants com ara la pizza mexicana champ, la "pizza maig» i la «flags», anomenada així per incloure salsa bandera.
Aquest tipus de pizza es pot trobar tant en pizzeries locals com en les que pertanyen a alguna franquícia internacional, com a part de la "tropicalització" d'aquests negocis, de manera que es pot considerar com establerta i tradicional.
És comú acompanyar la pizza amb una salsa feta a base d'all, vinagre, chiles d'arbre i julivert anomenada chimichurri. Això ha fet que les empreses internacionals de pizza que tenen sucursals a Mèxic ingressessin la chimichurri per acompanyar els seus productes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada